Család- és Gyermekjóléti Szolgálat

Hidegben, fagyban mindenki emberi, morális feladata is a figyelem, a segítség és a támogatás

Az alapvető jogok biztosa, Székely László az ünnepek után, a napok óta tartó extrém hideg időjárás kapcsán ismét arra hívja fel a figyelmet, hogy az állam, a társadalom morális és jogi kötelessége a hétköznapokban is segítő kezet nyújtani a kiszolgáltatott, rászoruló embernek. Senki nem maradhat fedél és érdemi segítség nélkül a hidegben. Az ombudsman szerint a téli krízisidőszak annak a próbája, hogy működik-e a szolidaritás, azaz oda tudunk-e figyelni azokra az emberekre, akik az utcán vagy lakhatásra alkalmatlan helyen folyamatos veszélyben vannak.

Az ombudsman arra emlékeztet, hogy bár a segítség elsősorban az állam és az önkormányzatok dolga, de a társadalmi közösség tagjai is felelősek egymásért. Télidőben, a hideg napokban és éjjeleken életmentő lehet a szolidaritás, az emberség, különösen pedig az idősekre, betegekre, a másik emberre való odafigyelés és a segítség. A veszélyben lévő hajléktalan emberek esetleges mentése érdekében a biztos Menhely Alapítvány Regionális Diszpécser Szolgálatának értesítését javasolja a 061-338-4186 telefonszámon. Aki veszélyben lévő embert lát ilyen időben, az ne féljen segítséget kérni, életet menthet vele. A biztos kiemelte, hogy Lengyelországban az utóbbi 3 napban tucatnyian fagytak meg, és meg kell előzni, hogy Magyarországon megtörténjenek hasonló tragédiák.

A biztos megjegyzi, hogy a hideg és a segítség hiánya miatt nem csak az utcán élő hajléktalanok lehetnek veszélyben, hanem azok is, akik saját fűtetlen otthonukban egyedül élnek. Székely László mindenkitől aktív segítséget kér: az eddigieknél inkább figyeljenek a környezetükben élőkre, a veszélyeztetett, tudottan magányos idősekre, az utcára szorult hajléktalanokra. Az ombudsman javasolja, hogy az állami és önkormányzati szervek fordítsanak még több figyelmet a jelzőrendszer működésére, szükség esetén hozzanak létre figyelőszolgálatot. Az állam életvédelmi kötelezettségének teljesítése érdekében használjanak fel valamennyi rendelkezésükre álló eszközt és fokozottan működjenek együtt a közszolgáltatást végző szervekkel és a civil szervezetekkel.

Az alapjogi biztos munkatársai – az elmúlt esztendőkhöz hasonlóan – a tél folyamán, januárban és februárban ismét a helyszíneken személyesen mérik fel majd a fővárosi hajléktalan-ellátó rendszer működését, és a tapasztalatokról ismét átfogó jelentésben számol majd be a biztos. Az ombudsman át kívánja tekinteni, hogy a korábbi években tett ajánlásai nyomán meghozott intézkedések milyen eredményeket hoztak a hajléktalan-ellátás gyakorlatában.

Forrás: Alapvető Jogok Biztosának Hivatala