Család- és Gyermekjóléti Szolgálat

Idei első ülését tartotta az Országos Fogyatékosságügyi Tanács

Az EMMI Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkársága a fogyatékosságügy területén működő szakmai szervezetekkel, a civil szervezetekkel, az érintettek képviselőivel tartotta meg idei első tanácskozását.

Czibere Károly, az EMMI szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára az ülés elején beszámolt a legutóbbi, három hónappal ezelőtti találkozás óta elért eredményekről. 2016-ban is tovább folytatódik az intézménykiváltási program, melynek keretében a nagy, vidéki intézményekben elhelyezett fogyatékos emberek társadalmi integrációja, kisebb lakóegységekbe költöztetése valósul meg. A napokban jelent meg az ehhez kapcsolódó pályázat. A kormány több lépéssel segíti a fogyatékossággal élő embereket támogató szolgálatok munkáját, ennek részeként két lépésben mintegy 400 millió forinttal emelkedett a finanszírozásukra szánt összeg. Január elsejétől változott a lakóingatlan átalakításához kapcsolódó akadálymentesítési támogatás összege és igénybevételének lehetősége is. A támogatást már nemcsak egyszer lehet igényelni, hanem tízévente újra, összege pedig az eddigi 150 ezerről január elsejével 300 ezer forintra nőtt.

A kormány elkötelezett a szociális ágazattal való folyamatos és intenzív párbeszéd fenntartásában. Ennek érdekében alakul meg a fogyatékosügyi szakmai kollégium, az Emberi Erőforrások Minisztériumának Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárságának kezdeményezésére. A szakmai kollégium az ágazatirányítás munkáját segíti szakmai ajánlásokkal, javaslatokkal. Czibere Károly a korábbi terveknek megfelelően találkozott a jelentősebb fogyatékosságügyi érdekvédő szervezetek vezetőivel, hogy a kormányzati intézkedésekről egyeztessen az érintettekkel.

A Tanács tagjai tájékoztatót hallhattak a koragyermekkori intervenció ágazatközi fejlesztéséről, a nagy létszámú bentlakásos intézmények kiváltási folyamatáról, és az azzal kapcsolatos további tervekről. Megvitatták továbbá az elemi rehabilitációs szolgáltatás kiterjesztésével kapcsolatos koncepcionális kérdéseket. A Tanács támogatta Dr. Lovászy László újrajelölését az ENSZ-nek a fogyatékosok jogaival foglalkozó bizottságába. A Tanács tagjai felvetették a budapesti tömegközlekedés jelenlegi helyzetét, illetve a közeljövőben tervezett beruházások terveit a hozzáférhetőség szempontjából.

Forrás: EMMI Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság