Család- és Gyermekjóléti Szolgálat

Jövőre 5,2 milliárd forintot biztosítanak Erzsébet-táborokra

Jövőre 5,2 milliárd forintot biztosít a központi költségvetés az Erzsébet-táborokra - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára hétfőn a Fejér megyei Mezőszilas általános iskolájában, ahol a nyáron Napközi Erzsébet-táborokat tartanak.

Czibere Károly hangsúlyozta, hogy a kormány elkötelezett a program folytatása mellett, az idén 4,4 milliárd forinttal támogatják és a tavalyi 75 ezernél jóval több, 90 ezer gyerek táborozását segítik. Hozzátette, hogy jövőre tovább szélesítik a programot, bővül a helyszínek és a résztvevők száma is, valamint fejlesztik a kárpátaljai és az erdélyi helyszíneket.

Az államtitkár rámutatott arra, hogy az Erzsébet-táborok társadalompolitikai eszközök, amelyek egyfajta küzdelmet szimbolizálnak a reménytelenséggel és a kilátástalansággal szemben. Hozzátette, igenis van esély arra, hogy "ne engedjék el nyáron sem a gyerekek kezét", lehetőség van értelmes programot és a felemelkedés esélyét kínálni számukra ebben az időszakban is.

Czibere Károly szerint a táborok, amelyeket ötödik éve szerveznek meg, csökkentik a csellengés, az elkallódás veszélyét, továbbá közösségteremtő erejük van. Mint mondta, prioritásként kezelik a fejlesztést, amely a jövőbe történő, hosszan megtérülő befektetés.

Közölte, hogy a táborokban tematikaként kínált sport, művészet és informatika olyan eszköz, amely a felzárkózáspolitikát eredményessé teszi.

Varga Gábor, a térség fideszes országgyűlési képviselője elmondta, hogy a környék 11 iskolájában 11 tematikus tábort szerveznek az elkövetkező hetekben. Jelezte, hogy a térségben 25-30 százalék a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek aránya, de akadnak olyan iskolák, ahol a 70 százalékot is eléri.

A képviselő szólt arról is, hogy Fejér megye északi, gazdaságilag és társadalmilag fejlett részével szemben a déli térség elmaradott. Közölte, hogy 2010-ben 20 százalékos volt a munkanélküliség, jelenleg 7-8 százalékos, ami elfogadható előrelépés, de helyben sokkal több munkahelyre lenne szükség.

Az Erzsébet-programról szóló törvény módosításával, 2016 áprilisától az egyházi hátterű, a gyermekvédelemben és táboroztatásban jártas Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány felel az ifjúsági és gyermekprogramok, valamint a gyermek- és ifjúsági táborok szervezéséhez kapcsolódó feladatok megvalósulásáért.

Az eseményen kiosztott összegzés szerint idén várhatóan 35 ezer 6-16 éves fiatal töltheti a vakációját Napközi Erzsébet-táborokban. A turnusok az ország csaknem négyszáz pontján, jellemzően oktatási intézményekben, a hét öt napján biztosítanak programokat a részt vevő gyerekeknek.

A táborok hetente 20 és 150 közötti létszámmal működnek, és többségük a fejlesztendő járásokban valósul meg. A július 4-én megnyíló napközi táborokra június 13-ig pályázhattak az állami fenntartású tankerületek, míg a június 30-án lezárult pályázatok esetében az egyházi fenntartású iskolák és a családsegítő szolgálatok kaptak lehetőséget. Az utóbbiakra 37 pályázat érkezett 1039 résztvevővel.

A nyáron az első négy turnusban összesen 28 168 kedvezményezett vesz részt a Napközi Erzsébet-táborokban, ami 798 nyertes pályázatot jelent.

Forrás: Emberi Erőforrások Minisztériuma