Család- és Gyermekjóléti Szolgálat

Komplex gondozást kapnak a hiperaktív gyerekek a Bethesda Gyermekkórházban

A Bethesda Gyermekkórházban hétfőtől működik a hiperaktív és figyelemzavaros gyermekek ambulanciája. Az új épületről és a skót minta alapján végzett speciális kezelésről Velkey György főigazgató beszélt az InfoRádióban.

"Ez az ellátás nálunk a gyerekpszichiátriai munkának és rendelőnek a része lesz. Azért figyelünk ezekre a betegekre fokozattan, mert nagyon sokan vannak, iskolai osztályonként körülbelül egy ilyen gyerek, de nagyon kevés gondozáshoz tudnak jutni" - emelte ki a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója.

Velkey György hozzátette: "ezek nagyon sokszor igen tehetséges gyerekek, akiket sokszor sokféle hátrány ér, mert fokozott odafigyelést igényelnének a családban, az iskolai és egyéb környezetben is."

"Sokféle kezelésre van lehetőség, gyógyszeres terápiától kezdve a viselkedésterápián át a sokféle pszichológiai és pszichiátriai módszerekig. Ezeket gyűjtöttük csokorba, különböző szakemberek teammunkájával fogjuk ezt az ellátást végezni, illetve eddig is végeztük, de most egy új, korszerű helyen a team együtt fogja tudni ezeket a gyerekeket gondozni" - mondta a főigazgató.

"Ez az újszerű ellátást Csíki Miklós gyerekpszichiáter kollégám vezeti, ő Skóciában tanulta meg ezt a szerveződést" - hangsúlyozta Velkey György.

Hozzátette: "nagy civil és társadalmi összefogás van mögötte. A Református Egyház, a Kecskeméti Református Iskola, a Bethesda Kórház alapítványától, magánszemélyektől és a legnagyobb volumenben pedig a Budapesti Iparkamarától kaptuk a pénzt arra, hogy egy korábban más célokat szolgáló épületet erre át tudjunk alakítani."

"A módszer lényege a teammunka és a folyamatos gondozás. A multidiszciplinaritás, az, hogy a családterápiától kezdve a viselkedésterápián keresztül egyéni programokat tudjunk kialakítani, gyógyszeres, szociális, illetve szakpszichológiai kezelést tudjanak kapni, megfelelő ütemezéssel, csoportterápiákon is részt vesznek. Tehát egy olyan komplex kezelési séma, és aztán egyénre igazított kezelési menetrend van az ő esetükben, ami újszerű" - fejtette ki a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója.

Velkey György hozzátette: "szülői támogató csoportot is létrehoztunk, ezeknél a gyereknél a környezettel való kapcsolat is nagyon fontos. Minden gyerek szülőjére kiterjed a figyelmünk, egymásnak is tudnak segíteni és szaksegítséget is kapnak."

Forrás: Inforádió