Család- és Gyermekjóléti Szolgálat

Megalakult a Szociális Ágazati Érdekegyeztető Fórum

A szociális ágazat reprezentatív szakszervezeteinek – a Pedagógusok Szakszervezete, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete valamint a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete – részvételével, a mai napon megalakult a Szociális Ágazati Érdekegyeztető Fórum.

Nyitrai Imre, az EMMI szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkára az alakuló ülésen elmondta, az elmúlt időszakban a Szociális Ágazati Sztrájkbizottság mindhárom követelésében történt előrelépés: a bérrendezés, a munkaközi szünet, valamint az ágazati érdekegyeztetés újraindítása ügyében is. A helyettes államtitkár hozzátette, az EMMI Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárságán 2014 augusztusa óta folynak az egyeztetések a szociális ágazati érdekképviseletekkel.

A fórum egyik napirendi pontja a bérkiegészítés volt, hiszen a kormány elkötelezett abban, hogy anyagilag és erkölcsileg is megbecsülje azt a nagyon kemény munkát, amelyet a szociális ágazatban dolgozók végeznek, ezért 2014 óta a 2016. évi költségvetésben meghatározott összeggel együtt 60 milliárd forintot fordít a szociális szféra bérrendezésére.  2015. augusztus elején kezdődött meg a szociális dolgozók bérkiegészítéseinek átutalása, novemberben pedig a kormány döntött a további folyósításról. A bérkiegészítés a szociális életpályamodell bevezetéséig biztosított az ezen a területen dolgozóknak.

A kormány célja, hogy az egyeztetés minél szélesebb körű legyen, ezért rendszeresen üléseket tartana az Ágazati Érdekegyeztető Kerekasztal is, ahol az érintett valamennyi érdekegyeztető szervezet részt venne és kifejthetné álláspontját.

Forrás: Emberi Erőforrások Minisztériuma