Család- és Gyermekjóléti Szolgálat

Négyszeresére nő a gyermekjóléti központok száma januártól

A kormány elkötelezett abban, hogy megújítsa a gyermekvédelmi rendszer elsődleges védelmi vonalát, a gyermekjóléti rendszert januártól, ennek érdekében négyszeresére emelik a gyermekjóléti központok számát - közölte a szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára Székesfehérváron, az országos gyermekvédelmi konferencián.

Czibere Károly elmondta, hogy a jelenlegi 48-ról 197-re nő a gyermekjóléti központok száma, és járási központok jönnek létre. Hozzátette: ezzel több figyelem, több erőforrás jut a hátrányos helyzetű térségekben családgondozásra.

Az államtitkár megjegyezte, hogy a változással egyetemben 10 százalékkal emelik a gyermekjóléti munkára jutó forrásokat, a létrejövő központokat pedig egyszeri, 400 millió forintos támogatással fejlesztik.

Czibere Károly hangsúlyozta, hogy a gyermekvédelem területén tovább erősítik a nevelőszülői hálózatot. Teljesülni fog az a terv, hogy év végére a 6 évnél fiatalabb gyermekek mindegyike a gyermekotthonokból nevelőszülőkhöz kerüljön, jelenleg mintegy 90 százalékuk már most nevelőszülőknél van - mondta, hozzátéve: a jövő év végére a 12 év alattiak is 100 százalékban nevelőszülőknél lesznek.

Kiemelte, hogy a nagy gyermekvédelmi intézményeket "le kívánják bontani", az uniós tervezési ciklus végére már nem lesznek ilyen intézmények az országban.

Az államtitkár közölte, hogy a gyermekétkeztetés területén a kormány szándékai szerint az év minden napján napi egyszeri meleg ételt kapnak a gyermekek. Jelenleg a 360 ezer bölcsődés és óvodás korú gyerek közül 318 ezer étkezik ingyen, a következő lépés pedig a szünidei étkeztetés megteremtése lesz: a szülők kérelme esetén az önkormányzatok kötelesek lesznek étkezést biztosítani a rászoruló gyerekeknek valamennyi iskolai szünetben - fűzte hozzá.

Brájer Éva (Fidesz), Székesfehérvár alpolgármestere köszöntőjében kiemelte: egyre nehezebb a gyermekvédelmi rendszerben dolgozó embereket arra kérni, hogy hivatásuk szerint minél teljesebb szolgáltatást nyújtsanak a rászorulóknak. Ennek okaként az alacsony jövedelmet jelölte meg, és arra kérte a kormányt, hogy a szakembereket méltó javadalmazásban részesítse.

Czibere Károly erre reagálva közölte: a kormány élénken foglalkozik a kérdéssel, és az elvi megbecsülés mellett anyagit is kíván adni. Emlékeztetett arra, hogy a szférában dolgozók 2014-ben bérpótlékot, az idén pedig bérkiegészítést kaptak a bértáblán felül.

Elmondta, a kormány a szerdai ülésén tárgyal a bérkiegészítés 2016-ra vonatkozó folytatásáról, amely 28 milliárd forint többletbért jelent a közalkalmazotti bértáblára vetítve. Megemlítette, a bölcsődei dolgozókat hamarosan a pedagógus-életpályamodell szerint javadalmazzák, továbbá dolgoznak azon, hogy a szociális szféra területén is életpályamodellt vezessenek be, ez várhatóan jövő tavasszal a kormány elé kerül.

Forrás: Szociális ügyekért és Társadalmi felzárkózásért Felelős Államtitkárság