Család- és Gyermekjóléti Központ

13 millió gyerek nem jár iskolába a konfliktusok miatt

A közel-keleti és észak-afrikai fegyveres konfliktusok miatt jelenleg 13 millió gyerek nem jár iskolába az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) frissen bemutatott jelentése szerint.

Gyerekeik képzési lehetőségeinek és jövőbeli perspektívájának hiánya az egyik ok, ami a háborús területeken élő családokat arra indítja, hogy elhagyják hazájukat.

A négymillió szíriai menekült nagy része a szomszédos országokban, Libanonban, Jordániában, Irakban és Törökországban tartózkodik. Az UNICEF támogatásával azon igyekeznek, hogy iskolába járassák a gyerekeket, ennek ellenére az iskoláskorúak több mint felének nincs lehetősége az oktatásra. Az UNICEF ezért a gyerekek nagyobb támogatására szólította fel Szíria szomszédos országait.

“A konfliktusok pusztító hatását a gyerekek az egész régióban érzik. Nemcsak az iskolák hevernek romokban, hanem iskoláskorú gyerekek egész generációjának álmai és jövőbeli kilátásai is” – mondta Peter Salama, az UNICEF közel-keleti és észak-afrikai regionális vezetője.

Az Education Under Fire című jelentés megmutatja, milyen tényezők vezetnek az oktatási krízishez: Irakban, Szíriában, Jemenben és Líbiában csaknem kilencezer iskola semmisült meg vagy vált használhatatlanná, tanárok ezrei menekültek el, sok helyen a szülők nem küldik el az iskolába a gyerekeket, mert az oda vezető út életveszélyes.

Forrás: UNICEF Magyar Bizottság