Család- és Gyermekjóléti Központ

A hátrányos helyzetű gyerekek oktatása a jövő pillére

Az oktatást nevezte a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok felzárkózása leginkább jövőbe mutató pillérének Langerné Victor Katalin társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára hangsúlyozta: a felzárkózáshoz nem elég a jó oktatás és a jó pedagógus, az óvodától az egyetemi szakkollégiumokig tartó esélyteremtési rendszer sikeréhez a támogató családi hátteret is meg kell teremteni.

Megjegyezte: a hátrányos helyzetű csoportok szegregációja „nagyon komoly rákfenéje az együttélésnek és az oktatásban való előrejutásnak”. Jelenleg csak próbálkozások vannak azon helyzetek kezelésére, ahol a hátrányos helyzetűek magas aránya miatt „már nincs hova integrálni” őket.

A helyettes államtitkár megemlítette: nem etnikai alapon közelítik meg az esélyteremtés témáját, hanem próbálnak mindenkin segíteni, aki erre családi, társadalmi háttere miatt rászorul; a cél az, hogy mindannyian bejussanak ezekbe a programokba, és motiválják őket a bennmaradásra, amikor morzsolódni kezd akaraterejük.

Forrás: