Család- és Gyermekjóléti Központ

A kormány elkötelezett a szociális és gyermekvédelmi ellátórendszer fejlesztésében

A kormány elkötelezett abban, hogy a szociális és gyermekvédelmi ellátórendszert továbbfejlessze, és abban is, hogy az ágazatban dolgozókat anyagilag is megbecsülje - hangoztatta Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára szerdán, Szombathelyen. Közölte: ahhoz azonban, hogy a kitűzött célok még ebben a kormányzati ciklusban megvalósuljanak, a rendszerből "ki kell operálni" valamennyi olyan területet és elemet, amely nem oda való vagy rosszul működik.

A következő hat évben jelentős, százmilliárd forintot meghaladó uniós forrás áll majd rendelkezésre a szociális szolgáltatások fejlesztésére is, de egyáltalán nem mindegy, hogy ez a forrás milyen eredménnyel hasznosul, ezért az ellátások finanszírozásában differenciálni kell - mondta Czibere Károly. Példaként említette, hogy az idősotthonokban jelenleg csaknem azonos összeggel, normatív módon finanszírozzák a szinte állandó ápolást igénylő és a kevés gondozást igénylő idősek ellátását. Hangsúlyozta: fokozatosabbá, hatékonyabbá és igazságosabbá, és egyben professzionálisabbá kívánják tenni az ellátórendszert, amiben a fő szempont az ellátás színvonalának és minőségének javítása. Az államtitkár a szociális területen dolgozó szakemberek számára rendezett szakmai fórumsorozat nyitóelőadásában úgy fogalmazott: vissza kell adni a szociális szakma becsületét, amihez hozzátartozik a béremelés és egy a jövő év elejétől bevezetni kívánt életpályamodell, de a folyamatos szakmai továbbképzések is. Czibere Károly a fórumon kijelentette: az alapellátás megszervezése továbbra is önkormányzati feladat marad, az önkormányzatok pedig az alapellátás fejlesztése érdekében csak olyan projektekkel pályázhatnak majd uniós támogatásokra, amelyek összhangban állnak helyi esélyegyenlőségi programjukkal.

A Szombathelyen tartott szakmai konzultációhoz hasonlót rendez az Emmi szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkársága a következő hetekben az ország öt további pontján: Szekszárdon, Székesfehérváron, Szegeden, Szolnokon és végül Budapesten.

Forrás: Emberi Erőforrások Minisztériuma