Család- és Gyermekjóléti Központ

A menekültek több mint fele gyerek

Az elmúlt négy év alatt 13,9 millióval nőtt a menekültek száma világszerte, így 2014-ben 59,5 millió menekült volt a világban. Ha minden menekült egy országban élne, akkor az az ország a 24. legnagyobb lélekszámú állam lenne. Az UNICEF arra hívja fel a figyelmet, hogy a menekültek között is a gyermekek vannak a legelesettebb, legkiszolgáltatottabb helyzetben.

Tavaly 59,5 millió menekültet tartottak nyilván világszerte, ez 13,9 millióval haladja meg a négy évvel korábbi értéket – közölte csütörtökön az UNHCR, a menekültek világnapja alkalmából. A szervezet friss jelentése szerint a világ népességéből minden 122. ember kényszerül arra, hogy elhagyja a hazáját. Még egy döbbenetes adat: tavaly mindössze 126 800 ember tudott visszatérni az otthonába, ez kevesebb mint az elmúlt 31 évben bármikor.

Legtöbben a polgárháború sújtotta Szíriát próbálják meg maguk mögött hagyni: naponta átlagosan 45 ezer embernek kell kényszerből elhagynia az országot. Ez a szám négyszer annyi, mint 2011-ben volt, amikor elkezdődött a konfliktus. Az UNICEF adatai alapján közel 2 millióra tehető azon szíriai gyermekek száma, akik menekültekként élnek Libanonban, Törökországban, Jordániában és más országokban. A Szíriában és a szomszédos Irakban összesen 14 millió gyerek szenved a régióban dúló háborútól.

Az ENSZ Menekültügyi Szervezetének frissen publikált éves jelentése szerint, 2014-ben a menekültek 51 százaléka 18 év alatti gyerek, amely az évtized legmagasabb aránya.

Veszélyes hajóút után emberkereskedők

Európába a legtöbb menekült a Földközi-tengeren keresztül érkezik: 2014-ben összesen 219 ezren szálltak hajóra a jobb élet reményében. Az átkelők között egyre több a gyermek, akik gyakran egyedül, szülő vagy gondviselő nélkül vágnak neki az életveszélyes hajóútnak, nem ritkán tragédiába torkollva. Azok a gyerekek, akiknek sikerült átjutniuk Európába az összeeszkábált csónakokon továbbra is védtelenek az erőszak és a kizsákmányolás ellen, és sokuk emberkereskedők áldozatává válik.

„Az UNICEF mindent megtesz annak érdekében, hogy a kormányok és a jogvédő szervezetek még többet tegyenek például az ilyen hajókatasztrófák okainak – többek között fegyveres konfliktusok, a szegénység és az üldöztetéstől való félelem – elhárításáért, mert csak így akadályozhatjuk meg, hogy újra megtörténjenek. A migráns gyerekek nem jutnak megfelelő törvényi védelemhez, oktatáshoz és egészségügyi ellátáshoz. Őrizetbe vehetik, fogva tarthatják és kitoloncolhatják őket, kollektív kiutasítás és egyéb határvédelmi gyakorlatok alá vethetik őket, amelyek uniós területre lépve veszélyeztetik életüket. Idén Magyarországra 690 kísérő nélküli kiskorú gyerek érkezett. Nekik azonnali segítség, támogatás és biztonság kell.”– mondta a menekültek világnapjával kapcsolatban Danks Emese, az UNICEF Magyarország ügyvezető igazgatója.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete 2000-ben nyilvánította június 20-át a menekültek világnapjává. Azért esett erre az időpontra az ENSZ választása, mert ez egybeesik az afrikai menekültek világnapjával, amit az Afrikai Egységszervezet indítványára 1975 óta tartanak nyilván.

Forrás: www.unicef.hu