Család- és Gyermekjóléti Központ

Átadták az Anyák Házát a Bethesdában

Az egykori Diakonissza Ház a kórházban ápolt gyerekeket kísérő családtagoknak ad szálláslehetőséget. Az épület széles társadalmi összefogással, négy év alatt csaknem 60 millió forintból újult meg.

A Bethesda Anyák Házában tíz helyiséget alakítottak ki, ennek egyik fele a gyerekeket kísérő szülők, másik fele pedig a kórház ügyeletes orvosai és nővérei számára nyújt szálláslehetőséget. “Az együttműködés és az összefogás csodákra képes, és nincs más, ami jobban gyógyítana mint a szeretet. Zugló és a Bethesda Gyermekkórház elválaszthatatlan, és a kerületben élők is támogatják az intézményt. Ennek ékes bizonyítéka, hogy a Gasztrofesztiválon csaknem 250 ezer forint gyűlt össze a kórház javára” – fogalmazott az átadón Karácsony Gergely, Zugló polgármestere.

A felújításhoz szükséges összeg csaknem felét egy svéd vállalat és annak 140 magyar alkalmazottja biztosította. “Egy egészségügyi intézmény ingatlanállományának bővítése egyszerre szól a családok összetartásáról, és több ország különböző szereplőinek összefogásáról a közös értékekért” – mutatott rá a rendezvényen a budapesti svéd nagykövet. Niclas Touvé hozzátette, külön megtiszteltetés, hogy ebben az úttörő szerepet egy svéd nagyvállalat munkatársai vállalták magukra.

Semjén Zsolt miniszterelnök helyettes beszédében kiemelte: Magyarországon jogszabály mondja ki, hogy a beteg gyerekeknek joguk van ahhoz, hogy szüleik mellettük legyenek. A kormány nevében megköszönte a kórház és támogatóik munkáját, mert mint fogalmazott, a Bethesda ismét példát mutatott.

“Az Anyák Házával tovább szőttük azt a hálót, amit a beteg gyerekek és szüleik alá szeretnénk tartani, hiszen a gyerekek gyógyításához lelkület is ápolnunk kell, ehhez pedig elengedhetetlen a család jelenléte” – mondta a november 19-i átadón Velkey György, az intézmény főigazgatója.

Az áldozatos munkát a Magyar Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke is megköszönte. Bogárdi Szabó István püspök úgy fogalmazott, nagyon büszke és boldog, hogy átadhatják az Anyák Házát.

Forrás: Zugló Önkormányzatának honlapja