Család- és Gyermekjóléti Központ

Az óvodások szülei is elbukhatják a családi pótlékot

Januártól már nem csak az iskolai, hanem az igazolatlan óvodai hiányzások után is megvonhatják a családi pótlékot. Jövő januártól az iskolás gyerekek mellett az óvodás gyermekek családjától is megvonják az a családi pótlékot, amennyiben a gyermek húsz napnál többet hiányzik igazolatlanul az óvodából – írja a Magyar Nemzet. Az idei tanév első felében 5600 gyerek esetében szüneteltették a támogatást.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) Ifjúságért és Családügyért Felelős Államtitkársága azt közölte a lappal, hogy amennyiben az óvodás gyerek igazolatlan hiányzása meghaladja az öt nevelési napot, a jegyző figyelmezteti a szülőt. Ha ennek ellenére a hiányzás eléri a húsz napot, akkor 2016. január 1-jétől az óvodás gyermekek esetében is felfüggeszthetik a családi pótlékot.

Jelenleg 316 ezer gyermek jár óvodába, szeptembertől további 20-25 ezer fővel nőhet az óvodások száma, vagyis az intézkedés mintegy 340 ezer gyermeket és családját érintheti. Az iskolai hiányzások száma az EMMi tájékoztatása szerint folyamatosan csökken azóta, amióta a családi pótlék az iskolába járáshoz van kötve.

2010 óta csaknem a felére, közel 14 ezer fővel csökkent a mulasztók száma. Azóta  szabályozás szigorodott is, korábban ha a gyerek újra elkezdett iskolába járni, a család visszamenőleg is jogosult lett a pótlékra, 2012 óta azonban már nem lehet visszamenőleg támogatást osztani, a közmunkás szülők pedig akár a munkájuktól is eleshetnek, ha a gyerekük nem jár rendszeresen iskolába.

Forrás: abcug.hu