Család- és Gyermekjóléti Központ

Minden harmadik gyermeket zaklattak már a világhálón

Az Adatvédelem Nemzetközi Napja (január 28.) alkalmából az UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány és a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) közösen hívja fel a figyelmet a gyerekeket érő online zaklatásokra. Egy friss kutatás szerint a 10-18 évesek 88 százalékának van profilja közösségi oldalon, ugyanakkor a gyerekek fele nem érzi biztonságosnak az internetet, és találkozott már olyan tartalmakkal, amiket nem értett. Harmadukat pedig zaklatták már különböző online felületeken.

A digitális forradalom teljes mértékben átalakította a gyermekek életét is. Az internet- és a digitalizáció elterjedésével a számos előny mellett, új és egyre kockázatosabb veszélyforrások is leselkednek a gyermekekre. Ilyen például a bántalmazás digitális formáinak terjedése, a nem megfelelő és nem kívánatos tartalmak, szolgáltatások könnyű elérhetősége, és a személyes adatokkal való különféle visszaélések.

Az UNICEF Magyar Bizottsága tavaly novemberi kutatási jelentése szerint a 10-18 éves gyermekek 96 százalékának van mobiltelefonja, 88 százalékának pedig van profilja közösségi oldalon. Ugyanakkor a gyerekek fele nem érzi biztonságosnak az internetet, és találkozott olyan tartalmakkal, amiket nem értett. A jelentés továbbá kimutatta, hogy minden harmadik gyereket ért már online zaklatás.

Danks Emese, az UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány ügyvezető igazgatója elmondta: „A gyermekkor egyszeri és megismételhetetlen, amelyben az erőszakmentesség, a megfelelő tájékoztatáshoz és információhoz való hozzáférés is alapvető jog. Mindannyiunk felelőssége, hogy a gyerekeket segítsük a digitális térben is, hogy felismerjék az erőszakhelyzeteket, meg tudják védeni magukat és adataikat. Fontos, hogy mindezt elsősorban ne tiltással, hanem a tudásuk bővítésével érjük el.”

Az UNICEF Magyar Bizottsága éppen ezért indította el az Ébresztő-óra elnevezésű országos gyermekjogi edukációs programját 4-12. osztályos tanulóknak és ebben nyújthat segítséget az ingyenesen letölthető HelpAPP okostelefon alkalmazás is, amely erőszakos helyzetekben azonnali segítséget nyújt a gyerekeknek.

Dr. Péterfalvi Attila, a NAIH elnöke kiemelte: „Manapság a legtöbb gyermek jobban ismeri és intenzívebben használja az okoseszközöket, online alkalmazásokat és egyéb felületeket, mint szüleik vagy tanáraik. Jól megfigyelhető egy korosztályos szakadék a digitális jártasság terén. A NAIH hiszi, hogy gyermekeink biztonságos és tudatos internethasználatra való tanítása közös felelősségünk és küldetésünk, amely során minden szülőnek, tanárnak, szakembereknek és szervezeteknek össze kell fognia.”

Ez a cél vezérelte a NAIH-ot, amikor 2013-ban elindította hosszú távú, gyermekekre fókuszáló, jogtudatos internethasználatot ösztönző projektjét, amelynek fontos mérföldköve volt a 2013 októberében megjelent „Kulcs a net világához” című tanulmány. Január 28-án, az Adatvédelem Nemzetközi Napja alkalmából a NAIH és az UNICEF közösen hívják fel a figyelmet, az adatvédelmi beállítások fontosságára és a megfontolt adatmegosztásra.

A NAIH friss kampányában a korosztály egyik kedvencének, Vastag Tamás előadóművész közreműködésével készült társadalmi célú felhívásban figyelmeztet a legfontosabb digitális tudnivalókra a „Vigyázz az adataidra!”, a „Használd az adatvédelmi beállításokat!”, és a „Gondolkozz, mielőtt adataidat megosztod!” üzenetekkel.

Forrás: UNICEF Magyar Bizottság