Család- és Gyermekjóléti Központ

Uniós támogatás a kísérő nélküli kiskorúak elhelyezésére

Az Európai Unióhoz 3,6 millió eurós támogatásra nyújtott be igényt az Emberi Erőforrások Minisztériuma a kísérő nélküli kiskorúak megfelelő színvonalú elhelyezése és ellátása érdekében. A pályázat keretében további 144 állami férőhely létrehozása lehetséges.

Az elmúlt időszak számos intézkedésének köszönhetően a magyar gyermekvédelem felkészült a kísérő nélkül érkező külföldi gyermekek fogadására és ellátására. A kormány eddig hazai forrásból mindent megtett annak érdekében, hogy a kísérő nélkül érkező kiskorúak a lehető leggyorsabban megfelelő ellátásban részesüljenek.

A kormány elkötelezett amellett, hogy a kísérő nélkül érkező kiszolgáltatott gyermekeknek megadja a biztonságot és mindent megtesz azért, hogy ne sérüljenek az érdekeik. Éppen ezért, ahogyan eddig is, továbbra sem bevándorlóként, hanem mindenekelőtt gyermekként tekintünk rájuk. Minden tőlünk telhetőt elkövetünk annak érdekében, hogy valamennyi tartósan hazánkban élő gyermek a korának és szükségleteinek megfelelő ellátást kapjon.

Magyarország várhatóan összesen 200 millió eurót költ a migránshelyzet kezelésére az adófizetők pénzéből idén, miközben az Európai Unió erre a célra csupán 7 millió euró támogatást nyújtott hazánknak.

Forrás: EMMI, Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság